Dabasról

Dabas városa a Közép-Magyarországi régióban, Pest megyében található, a Dabasi járás székhelye. Négy település összecsatolásából jött létre a budapesti agglomeráció második legnagyobb települése. A legutolsó népszámlálás szerint megközelítőleg 17.000 fő lakja a Kőszegi Zoltán polgármester vezette települést. Illetékes jegyzője Rigóné Dr. Rolcsik Renáta. Dabas a Dabasi Járásbíróság és a Budapest Környéki Törvényszék hatásköre alá tartozik. Földhivatali ügyintézéssel a Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály 3. (2370 Dabas, Bartók Béla út 52.) munkatársaihoz fordulhatunk. Illetékes közjegyzői: Dr. Bajcsay Tamás (2370 Dabas, Szent István tér 1/C.) és Dr. Bácsi Zsuzsanna Ágnes (2374 Dabas, Bartók Béla utca 46. A. épület 1/12.).

Elhelyezkedését tekintve a Pesti -síkság és a Kiskunság határán fekszik. Az M5-ös autópálya közelében, mellyel a Budapestet szinte teljes egészében körbe ölelő M0-ás autópálya 20 perc alatt megközelíthető. Szomszédos települései közül Bugyi, Tatárszentgyörgy, Újhartyán, Inárcs, Ócsa országos köz- és mellékutakon közelíthetőek meg, míg Alsónémedi és Örkény a Dabas határán húzódó 5-ös országos főútvonalon érhetőek el. Helyközi autóbuszjárat Budapesttel és Kecskeméttel biztosít közlekedési kapcsolatot, továbbá Dabast a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét-vasútvonal is érinti, melynek egy állomása és egy megállóhelye is van a településen.

Dabason egy bölcsőde, három óvoda, négy általános iskola is található, valamint két középiskola, de zeneiskolával és könyvtárral is büszkélkedhet a város. Dabas számos látnivalóval rendelkezik, aki erre jár feltétlenül keresse fel a volt Nemesi Casino-t, ami ma már Kossuth Művelődési Központ névre hallgat, a számos kúria egyikét vagy a Kapisztrán-Hunyadi-emléktornyot. Amennyiben egy kisebb túra is belefér az időnkbe érdemes meglátogatni a Magyar Zarándokút részét képező Szent Jakab sétányt is, ahol egy különleges megközelítőleg 2 km hosszú cölöpökre épített tanösvényt csodálhatunk meg. A tanösvény útvonalán álló kilátóból 360 fokos csodálatos panoráma tanúi lehetünk.

A Dabason élők jelentős része Budapesten vállalt munkát, így jellemző az ingázás. A dabasi városvezetés az elmúlt években fektetett jelentős ipari fejlesztésekbe, így jött létre a Dabasi Ipari Park, ami lehetőséget ad helybeni munkahelyek és a helyi ipar megteremtésére. Az nagy átmenő forgalomnak köszönhetően a kiskereskedelem jellemző.